H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα και κάστανα

Υπέροχες γιορτινές μέρες, ακόμα και εν μέσω κρίσης, ο 'Ελληνας έχει στην κουλτούρα του το πιο ισχυρό όπλο, τη ζεστασιά και την αγκαλιά της οικογένειας. Είναι τέτοιες μέρες, που ερχόμαστε όλοι πιο κοντά, μαζευόμαστε γύρω από την οικογενειακή εστία, μοιράζουμε αγκαλιές, αγαπή, χαμόγελα και ομορφιά στους αγαπημένους μας.
Το στολισμένο τραπέζι έχει την τιμητική του, φιλοξενεί τα παιδιά, τους γονείς, τους αγαπημένους κάθε σπιτιού και συνοδεύει τη γιορτινή ατμόσφαιρα προσφέροντας και στον ουρανίσκο την απόλαυση των χριστουγεννιάτικων γεύσεων.
Σχεδόν σε κάθε σπίτι, τέτοιες μέρες κάποιο συγκεκριμένο πιάτο, και συνήθως αυτό είναι το χοιρινό σε όλες του τις εκδοχές, σερβίρεται ειδικά για το γιορτινό τραπέζι.
Έτσι λοιπόν, σήμερα, έχω τη μεγάλη χαρά να μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη, σχεδόν απλή στην παρασκευή της συνταγή, που την φτιάχνει ένας φίλος της Μαρουλίτας, ένας γλυκός πατερούλης και παππούς, που προσφέρει κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων αυτό το πιάτο στην οικογένειά του: ο κος Γιώργος με πολύ ευγένεια μοιράστηκε το μυστικό για το πιο νόστιμο χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα, πατάτες και κάστανα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Σας προσκαλώ σήμερα σε γιορτινό δείπνο: Χρόνια Πολλά !!!!!!



ΥΛΙΚΑ:
(για 6 - 8 άτομα)

3 κιλά χοιρινή σπάλα από μικρό χοιρίδιο ελληνικό
400γρ. δαμάσκηνα
400γρ. κάστανα βρασμένα
1,5 κιλό πατάτες (προτιμώ Νάξου)
3 κ.σ. πετιμέζι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλ. τσαγιού μουστάρδα πικάντικη
2 χούφτες δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ρίγανη
νερό
ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά το κρέας.

Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε κομμάτια τα οποία διάσπαρτα τα κρύβουμε μέσα στο κρέας.

Λαδώνουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε καλά.

Το βάζουμε μέσα στη γάστρα.

Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα τα οποία τα κόβουμε στη μέση, τα δαμάσκηνα και επίσης μέσα στη λεκάνη μας κόβουμε και ρίχνουμε τις πατάτες, σε μικρά σχετικά κομμάτια (για να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις και να καραμελώσουν πιο εύκολα).

(Συμβουλή: δεν χρειάζεται να κουραστούμε με τα κάστανα και να ασχοληθούμε με το καθάρισμα και το βράσιμο, αφού στα σούπερ μάρκετ μπορούμε να τα βρούμε ήδη βρασμένα και καθαρισμένα σε συσκευασίες κενού αέρος.)

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε με τα χεράκια μας τα όλα υλικά της λεκάνης.

Κατόπιν τα ρίχνουμε μέσα στη γάστρα μας.

Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και τη ρίγανη όλο το φαγητό μας.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το πετιμέζι και περιχύνουμε το φαγητό φροντίζοντας να καλυφθεί όλο το φαγητό με το μείγμα μουστάρδας- πετιμεζιού. (να γνωρίζετε πως η αναλογία μουστάρδας - πετιμεζιού είναι 3 προς 1 και μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα με την επιθυμία σας για το πόσο δυνατή να είναι η γεύση του πιάτου)

Το μείγμα μουστάρδας θα σχηματίσει μια καταπληκτική κρούστα στο φαγητό και με το πετιμέζι θα δώσουν ένα χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα στις πατάτες!!!!

Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε για περίπου 20΄μέσα  σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 μέχρι να "τσιτσιρίσει", κατόπιν την ανοίγουμε και ρίχνουμε μέσα βραστό νερό μέχρι περίπου τη μέση της γάστρας.

Κλείνουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 200 και ψήνουμε για 2 ώρες.

Σερβίρεται ζεστό, κατά προτίμηση με παγωμένο Ροζέ.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου