H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σουφλέ με αγκινάρες

Αυτό είναι πιάτο, που θεωρώ, πως όταν το ακούς σου είναι εύκολο να δυσπιστήσεις.... Και επίσης, πρέπει να σας ομολογήσω πως στο σπίτι μου, ο πιο δύσπιστος είναι ο άντρας μου.... Οπότε κάποια φορά, το φτιάχνω, του το σερβίρω και ιδού το αποτέλεσμα: το ίδιο άτομο που αν άκουγε ο,τιδήποτε με αγκινάρα θα  άλλαζε πεζοδρόμιο, μου ζητάει και δεύτερο πιάτο... Αυτά! Δεν έχω να πώ κάτι άλλο !
Καλό μαγείρεμα!


ΥΛΙΚΑ:

1 συσκευασία αγκινάρες κατεψυγμένες
2 συσκευασίες 4 τυριά τριμμένα
200γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
2 φάκελοι για μπεσαμέλ στιγμής
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

1 μέτριο πυρέξ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τις αγκινάρες για 30' σε αλατισμένο νερό.

Τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ.

Χτυπάμε την μπεσαμέλ με το γάλα όπως αναγράφει η συνταγή του κουτιού και προσθέτουμε και 200γρ. κεφαλοτύρι αλλά και το μοσχοκάρυδο μέσα για να χτυπηθούν όλα μαζί.

Σε ένα πυρέξ μέτριο, ρίχνουμε μέσα 2-3 κ.σ. βούτυρο και με τα δαχτυλάκια μας το απλώνουμε παντού.

Στρώνουμε τις αγκινάρες να καλύψουν όλο τον πάτο.

Από πάνω, βάζουμε τα τυριά τριμμένα.

Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι ακόμα από πάνω.

Βάζουμε λίγα ακόμα κομματάκια βούτυρο διάσπαρτα εδώ κι εκεί.

Ψήνουμε για 30'- 40΄ σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω- κάτω αντιστάσεις) στους 180.

Σερβίρεται ζεστό.



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Μουσακάς με αγκινάρες

Είναι απίστευτο πιάτο και ειλικρινά προκαλώ όσους από εσάς δεν γουστάρετε αγκινάρες με τίποτα, να το δοκιμάσετε και να μου πείτε. Ο τρόπος που βελούδινα συνταιριάζει η απαλή γεύση της αγκινάρας με τον κιμά και στεφανώνεται από το άρωμα της μπεσαμέλ με το μοσχοκάρυδο θα σας κάνουν να παραδεχτείτε ότι αυτός ο μουσακάς είναι γευστικά ανώτερος από τον παραδοσιακό! Γλιτώνετε και τα τηγανίσματα επίσης γιατί αυτή τη φορά θα είμαστε πιο συντηρητικοί!!!! Σας καλώ λοιπόν να με ακουλουθήσετε και περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλιά σας!



ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα)

1 kg κιμά μοσχαρίσιο
1/2 pummaro συμπυκνωμένο
1 ξερό κρεμμύδι
500γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες
3/4 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
200γρ. κεφαλοτύρι
1 συσκευασία για μπεσαμέλ
γάλα για τη μπεσαμέλ
αυγά για τη μπεσαμέλ
200γρ. μιξ 4 τυριά τριμμένα
μξ 4 πιπερια (Anatoli)
αλάτι
μοσχοκάρυδο
μπαχάρι τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
λίγο βούτυρο (προτιμώ Lurpak)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζομε τις αγκινάρες:

Ξεπαγώνουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε μέσα σε αλατισμένο νερό στο οποίο θα ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και θα τις βράσουμε περίπου 25'.

Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον κιμά:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες και 1 ξερό κρεμμύδι, εξαιρετικά ψιλοκομμένο μαζί με το ελαιόλαδο να τσιγαριστούν και μόλις έχει κάψει το λάδι ρίχνουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια για να θρυμματιστεί. Πάσπαλίζουμε με λίγο αλάτι, με το μιξ πιπεριών, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι (τριμμένο), το 1/2 της συσκευασίας του pummaro και τον αφήνουμε να ψηθεί. Προσπαθούμε να τον απαλλάξουμε όσο γίνεται από τα πολλά υγρά, γιαυτό μαγειρεύουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι.

"Στήνουμε" τον μουσσακά:

Ελαφρά βουτυρώνουμε το πυρέξ.

Μια στρώση τις μισές αγκινάρες φιλεταρισμένες ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο συμπαγής η βάση του μουσακακά.

Ρίχνουμε 1 αυγό χτυπημένο.

Πασπαλίζουμε με μιξ 4 τυριά- το μισό της συσκευασίας.

Ρίχνουμε τον κιμά.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μιξ 4 τυριά.

Τοποθετούμε και πάλι φιλεταρισμένες τις υπόλοιπες μισές αγκινάρες.

Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.

Ρίχνουμε την μπεσαμελ:

Την μπεσαμέλ θα την φτιάξουμε, για ευκολία, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Στο τέλος όμως, θα πασπαλίζουμε το μείγμα μπεσαμέλ, γενναιόδωρα, με μοσχοκάρυδο !!!!

Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και διάσπαρτα ρίχνουμε 5-6 κυβάκια βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45' ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αυτό το ωραίο πιάτο, θα το συνοδεύσουμε με ένα παγωμένο Αγιωργίτικο Ροζέ!!!

Tip: Μπορείτε να βάλετε και μια στρώση πατάτες σε αυτόν τον μουσακά, χωρίς να διαταράξετε την ισορροπία γεύσεων. Θα τις κόψετε ροδέλες και θα τις τηγανίσετε. Απλά γνωρίζετε πως θα τον επιβαρύνετε με θερμίδες και έξτρα λίπος.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα Ακτινίδιο

Αυτή η μαρμελάδα έχει απίστευτη γεύση ειλικρινά και είναι πραγματικά εύκολη να την φτιάξετε. Μαρμελάδα ακτινίδιο δοκίμασα για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια κατά τη διάρκεια υπέροχων διακοπών που έκανα με φίλους στη Ροδο. Αξίζει να προσπαθήσετε να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα γιατί πραγματικά είναι απίστευτα εύκολο και τόσο όμορφο να γεμίσετε την κουζίνα σας με όμορφα βαζάκια που μέσα θα έχουν τα δικά σας γλυκά. Εξάλλου, πιστεύω πολύ στα γλυκά που φτιάχνει κανείς μόνος του στο σπίτι, και τα οποία είναι εξ ορισμού απαλλαγμένα από συντηρητικά και συνθετικές ουσίες. Καλή επιτυχία λοιπόν και γιατί όχι, να φτιάξετε παραπάνω βαζάκια μαρμελάδας και να την κάνετε δώρο σε όσους αγαπάτε!








ΥΛΙΚΑ:

1 kg  βιολογικά ακτινίδια

800γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

7 σταγόνες χυμό λεμονιού

1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

1/2  βανίλια σκόνη

βαζάκια γυάλινα αποστειρωμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ακτινίδια.

Βάζουμε γαντάκια χειρουργικά, και με τα χεράκια μας χοντροκομματιάζουμε τα ακτινίδια.

Όπως είναι τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τη βανίλλια και τη ζάχαρη.

Αν δημιουργηθεί αφρός, τον αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και τον πετάτε.

Σε σχετικά μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια για 20', αφήνουμε την μαρμελάδα μας να ψηθεί.

Μόλις έχουν περάσει τα είκοσι λεπτά και η μαρμελάδα μας αρχίζει να δένει, ρίχνουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αποστειρώνουμε τα βαζάκια μας.

Τα πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι.

Τα στεγνώνουμε σε αποστειρωμένη πετσέτα (πλυμένη δηλαδή και φρεσκοσιδερωμένη, όπως κάνουμε για τα μωρά μας.)

Στη συνέχεια τα κλείνουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε βάλει μια σχαρίτσα μεταλλική για να μην ακουμπάνε απευθείας στον πάτο της κατσαρόλας τα βαζάκια.

Το νερό της κατσαρόλας θα πρέπει να τα καλύπτει πλήρως.

Μόλις βράσει το νερό της κατσαρόλας, τα αφήνουμε για 15΄  και σβήνουμε το μάτι.

Τα αφήνουμε μέσα στο νερό μέχρι να είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας.

Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα, τα βγάζουμε με γαντάκι ειδικό γιατι καίνε και τα γεμίζουμε αφήνοντας 1 δάχτυλο από το καπάκι.

Τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε ένα βράδυ.

Μόλις τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο για 2-6 μήνες.

Αν σας μουχλιάσει η μαρμελάδα, να την πετάξετε αμέσως, μην αφαιρέσετε το πάνω στρώμα απλά.

Να χρησιμοποιείτε αψεγάδιαστα φρούτα και όχι πολύ γινωμένα.

Να τα πλένετε πολύ σχολαστικά πριν τα χρησιμοποιήσετε.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Τρουφάκια μερέντας

Αυτή η συνταγή μοιάζει με αναμνήσεις από παιδικά πάρτυ, τότε δηλαδή, που ακόμα, οι μαμάδες έφτιαχναν εξ ολοκλήρου τον μπουφέ. Σε αυτή τη διαδικασία, εμείς τα παιδάκια συμμετέχαμε με λαχτάρα και φυσικά όλο και χώναμε στο στοματάκι μπουκιές από τα τρουφάκια.
Είναι γλυκάκι απλό, είναι πεντανόστιμο, είναι άκρως παρουσιάσιμο και πάνω απ' όλα είναι το δικό σας γλυκάκι. Καλή όρεξη λοιπόν, και καλή διασκέδαση στην προετοιμασία του!!!








ΥΛΙΚΑ:
340γρ. Κουβερτούρα (προτιμώ Nestle)
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος (όχι light λυπάμαι)

1/4 φλ. τσαγιού μερέντα

3/4 φλ. τσαγιού καβουρδισμένα φουντούκια

Baking paper (Χαρτί κατάλληλο για φούρνο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Βάζουμε σε ένα σκεύος την σοκολάτα, τη Μερέντα και την κρέμα γάλακτος και σε πολύ χαμηλή φωτιά στο μάτι, λειώνουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συνέχεια.

Μόλις έχει λιώσει η σοκολάτα και έχει ομογενοποιηθεί το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει για 10'.

Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ για 2' το μείγμα της σοκολάτας μέχρι να γίνει αφράτο και σχεδόν να στέκεται.

Το σκεπάζουμε με ένα σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Καβούρδισμα φουντουκιών:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.

Κόβετε όλα τα φουντούκια στη μέση.

Σε ένα ταψί στρώνουμε τα φουντούκια, και τα αφήνουμε μέσα στον φούρνο για 5' αλλά να είστε από πάνω γιατί είναι πολύ εύκολο να σας καούν.

Με το που ροδίσουν, τα βγάζετε και τα αφήνετε να παγώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, παίρνουμε μείγμα σοκολάτας, τόσο ώστε να φτιάξουμε μπαλίτσες διαμέτρου περίπου 3 εκατοστά.

Αν θεωρείτε ότι είναι πολύ μαλακό το μείγμα να το βάλετε πάλι στο ψυγείο.

Ρολλάρουμε κάθε μπαλίτσα πάνω από τα καβουρδισμένα φουντούκια και στη συνέχεια τα βάζουμε πάνω σε αντικολλητικό baking paper και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο πριν τα σερβίρουμε.

Για να τα σερβίρουμε, τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε γυάλινα μπώλ σε σχήμα πυραμίδας και τα φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.

Μπορείτε να βάλετε και ανάμεικτα φουντούκια και φυστίκι αιγίνης, ή εναλλάξ για ομορφιά στην παρουσίαση, μπαλίτσες με φουντούκια, μπαλίτσες με φυστίκι αιγίνης καθώς και καρύδι αλλά και καρύδα.

Βασικά, κέφι και χρόνο να έχετε και όλα μπορούν να γίνουν !!!!







ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Καγιανάς με σύγκλινο

Είμαι αυτές τις ημέρες στη Μεσσηνία, και πιο συγκεκριμένα στην Κορώνη. Σε αυτά τα πανέμορφα μέρη δεν θα απολαύσετε μόνο το μπάνιο στις απίσtευτες παραλίες και τον καφέ στα γραφικά καφενεδάκια, αλλά συνάμα θα ευχαριστηθείτε το καλό φαγητό. Χθες βρέθηκα στην Φοινικούντα, στην ταβέρνα Έλενα, εκπληκτικό μαγαζί, με χρόνια ιστορία, που σας παρακαλώ ειλικρινά να επισκεφθείτε. Εκεί έφαγα τον Καγιανά. Ποιός είπε ότι το καλό φαγητό είναι το ακριβό, το εξεζητημένο, το περίπλοκο. Απλό, σύντομο στην εκτέλεση, ελληνικό έδεσμα, γευστικό και προκλητικό στους γευστικούς κάλυκες, ένα ποίημα να το γευτείς το καλοκαιράκι με παγωμένη μπυρίτσα και μπόλικο φρέσκο ψωμάκι για το βούτημα στην γευστική σαλτσούλα. Δεν ξέρω ειλικρινά, τί άλλο να γράψω για να σας πείσω. Η δοκιμή φτάνει....




ΥΛΙΚΑ:
 (για 4 άτομα)

8 αυγά
4 ώριμες βιολογικές ντομάτες
400γρ. σύγκλινο (αν μπορείτε να βρείτε "Τσικάκης- Γιαννόπουλος" θα πάθετε)
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
ελάχιστο αλάτι
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.γ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε στον τρίφτη.

Βγάζουμε το σύγκλινο από το βαζάκι του, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Από το λάδι στο βαζάκι, κρατάμε 2 κ.σ. για το τηγάνισμα.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το σύγκλινο και όλο το ελαιόλαδο.

Τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5΄.

Κατόπιν, ρίχνουμε την ντομάτα, το πιπέρι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι.

Τσιγαρίζουμε για άλλα 5' και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα.

Με μια ξύλινη σπατουλα αρχίζουμε να ανακατώνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού για 3'.

Μόλις έχει δέσει το αυγό αποσύρουμε.

Αν  θέλετε, μπορείτε να ρίξετε μέσα τριμμένη φέτα.
Σερβίρουμε σε μια βαθειά πιατέλα και για να ομορφύνετε το πιάτο σας, φρυγανίστε φετούλες χωριάτικο ψωμί το οποίο θα το περάσετε με σκορδοβούτυρο.

Τέλος, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε προς το τέλος του ψησίματος και τηγανητές πατάτες μέσα στον καγιανά που μαζί με λίγη φετούλα θα σας προσφέρουν το τέλειο ολοκληρωμένο πιάτο...
Να το φάτε με τους αγαπημένους σας και να μημονεύσετε τη μεσσηνιακή γή!!!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ